Regler och lagar när man äger bostadsrätt

Att köpa sin första bostadsrätt är ett stort steg och det kommer med stort ansvar. Det är inte bara att flytta in och göra som man vill. Alla som bor i bostadsrätt har ansvar att sköta sig och visa sina grannar respekt. 

Störningar

Störande grannar är ett stort problem och inte alltid så enkelt att lösa. Man måste alltid acceptera att det bor andra människor i huset och att de kan höras. Dock ska det vara på en normal nivå. Om någon börjar spela trummor mitt i natten eller bråkar högljutt varje kväll, kan det vara dags att kontakta styrelsen. Företag som Bostadsjuristerna kan också kontaktas, de kan hjälpa till att skriva upp varningsbrev och vara ett stöd om man funderar på att säga upp en av de boende.

Vägen till uppsägning är lång och det är sällan personer blir vräkt, speciellt från bostadsrätter. Oftast kan man lösa problemet genom att grannarna pratar med varandra, samt att styrelsen skickar ut ett varningsbrev till personer som stör.

 Styrelsen är viktig

Styrelsen är de som tar hand om fastigheten och som godkänner vilka som får bo och köpa lägenheterna. Styrelsen har inte för vana att tacka nej till personer som är intresserad av att köpa en lägenhet, men de kan. Om de inte godkänner att en köpares ansöka om medlemskap i föreningen, får denne inte köpa bostaden. Men medlemskap är öppet för alla så det måste föreligga en stark motivering varför en person inte ska godkännas.

Det är också styrelsens uppgift att alla ska behandlas lika. Denna regel innebär att vissa personer i föreningen kan känna sig orättvist behandlad. Även fast man har sin egen tvättmaskin är man tvungen att vara med och betala för underhåll av tvättstugan. Man kan också vara tvungen att betala med skötsel och underhåll av hissen även fast man bor på entréplan. Hos Bostadsrätterna kan du läsa mer om styrelsen och regler kring bostadsrättsägandet.

Goda relationer

Inom föreningen så gäller det att ha goda relationer. Det kan vara svårt och man behöver inte vara vän med alla, men om man nu är med i samma förening så är det föreningens bästa man ska ha och inte vara allt för egoistisk. På årsstämman så kan olika åsikter och synpunkter diskuteras och komma fram till de bästa lösningarna för bostadsrättsföreningen.

Att anordna gemensamma fester och tillställningar i området kan vara ett sätt att få den där gemytliga stämningen som många efterfrågar. Det kan vara fråga om något som ska ordnar i området, vårstädning eller annat. Att efter utfört arbete äta något tillsamman under lättsamma förhållanden gör att grannsämjan stärks. Låt gammalt groll läggas bakom och ha en trevlig stund tillsammans.